Blog

Zakó béléssel vagy bélés nélkül?

2016. március 29.

 

Ha elővesszük az öltönyünket, teljesen megszoktuk, hogy mikor a zakót felvesszük egy selymes bélés fedi belül, ami könnyedén fut fel az ingünkre. A zakó nyakától az aljáig, az ujjain végig belül, sőt, a nadrág combrészén is egy öltöny legtöbbször béléssel készül. Ebben vannak a belső zsebek, és a bélés eltakar minden varrást és egyéb „látványosságot”, ami a zakó készítése során „keletkezik”. De miért is van bélés az öltönyben? Röviden:

  • Egy plusz tömeget ad a zakónak, ami jobban kielmeli a szabását
  • Védi az anyagot a kopástól, és egyéb fizikai „ártalmaktól”
  • Az izzadás elleni első védvonal
  • A belső zsebek anyaga, a külső zsebvarrások „takarója”
  • Sima, „csúszós” állagának köszönhetően jobban mozog a testünkkel, nem keletkeznek húzódásoka külső anyagon, amikor mozgunk

full lined

Miből készül a bélés?

A méretes öltönyök legendája, hogy a bélésük selyemből készül. Valóban, ez a legdrágább bélés, de még a szabók sem ajnálják igazán, mert a selyem nem egy jól szellőző anyag, és ráadásul gyorsan kopik. Egy drága méretes öltönynél külön öröm, ha a bélést rendszeresen cserélni kell ...

A szintetikus anyagok közül választva lehet bemberg „selyem”, rayon, poliészter, acetát. A legjobb minőségű öltönyök bélése a cupro bemberg bélés, ami pamut alapú, és Japánban készül. Ez a típus a legselymesebb tapíntású, jól szellőzik és tartós. A legtartósabb: sorrendben a poliészter, rayon és az acetát. Sajnos, ugyanilyen sorrendben a legkevésbé szellőző és a legkellemetlenebb tapintásúak.

A bélés varrás minősége

Ha új öltönyt vagy zakót veszünk, nézzük meg, hogy nem túl szoros vagy laza a bélés, hanem pontosan illeszkedik a külső szövetre, és szépen el van varrva mindenhol. Ha túl szűkre szabott a bélés, akkor a külső szövetet fogja húzni, és ráncos lesz a zakó. Ha pedig túl bő a bélés, akkor púposodni fog, és valahol ki fogja nyomni a külső szövetet. Mindkét esetben tönkretéve a zakó sziluettjét.

A bélés és a szövet „barátsága”

A sűrű szövésű (pl fresco) vékony gyapjúanyagok esetén nem kérdés, hogy a bélés a gyapjú legjobb barátja. De pl. minél lágyabb, rugalmasabb a szövéstípus – legyen az gyapjú vagy más szövet – a bélés kezdi egyre kényelmetlenebbül érezni magát, hiszen nem nyúlik, nem deformálódik könnyen. A len, a lazán szövött, rugalmasan nyúló pamut anyagok egyáltalán nem szeretik a bélést.

napolyi

Bélés típusok

A teljesen bélelt zakók és öltönyök mellett vannak „átmeneti megoldások”, mint a fél- vagy negyed béléses zakók.

harom tipus

A különbség alapvetően abban rejlik, hogy a hát biztosan nincs végig bélélve, csak a vállaknál indul, és maximum a hát közepéig ér. Opcionális a zakó elejének bélése is, a karrész a legtöbbször, de leginkább a félbéléses varrásnál, szintén bélelt.

felbeles

A negyed bélés egy jellegzetes fajtája a pillangó bélés („butterfly lining”), amikor a vállakon csak két haránt illesztett béléslap.

pillangó

 

beleletlen

Kevesebb bélés = olcsóbb előállítás?

A racionálisnak tűnő válasz ellenére pont a bélés nélküli zakók munkaigényesebbek, mert a szövet összes illesztését nagyon szépen el kell dolgozni, nem lehet semmit a bélés mögé „rejteni”.

szep eldolg

Miért jó bélés nélkül élni?

A béleletlen zakók egyik csoportja – ahogy korábban is írtam – azok az anyagok, amelyek rugalmassak, lezserebbek, és nem is nagyon lehet béléssel készíteni őket. A másik ok természetesen a meleg. Bélés nélkül eleve könnyebb a zakó, kevesebb tömeget kell magunkon viselnünk, illetve a szellőzés is jól működik, hiszen csak a szövet áll köztünk és a nagyvilág között.

Néhány „megfontolandó” azért akad, mielőtt bélés nélküli zakót választanánk

A bevezetőben felsoroltam a bélés néhány előnyét, mint pl. az izzadás első védvonala, a szövet védelmezője, illetve a csúszóssága: a „gépzsír” az ingünk és a külső szövet között. Az tudjuk, hogy nem szép, ha az ingünkön „pisztolytáska” keletkezik az izzadástól, de egy zakón ez még kellemetlenebb. És még nem is dobhatjuk be este a mosógépbe. A béleletlen zakók élettartama is rövidebb, és mindig lezserebb hatású lesz, mint egy bélelté, szabástól függetlenül. Valószínűleg a zsebválaszték is leginkább a rávarrt zseb és a rávartt zseb („patch pocket”) között ingadozhat.

És még egy esztétikai kompromisszum: a fél- és negyed béléses zakókon belül a háton van valahol egy elszegett bélésvonal, ami, ha nagyon vékony és finom a külső szövet, átüthet, amikor a zakót viseljük. Ez különösen igaz a pillangó bélésre.

bfly back

Mindent egybevetve, egy nyári esküvőn vendégként vagy egy tengerparti estén azért különösen jól jöhet egy elegánsan szabott, szépen megvarrt béléletlen öltöny vagy zakó.

zako

Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház