Blog

Tweed

2015. október 18.

 

A tweed az angol tradicionális ruházat szimbóluma. Származását tekintve évszázadokon át a skót és ír földművelők viselete volt. A tweed durva szövése, tartóssága, szél- és vízálló képessége nagyon hasznosnak bizonyult az északi szeles, esős területeken. Az anyagok színe visszafogott volt, a földszínek különböző árnyalataiban készültek.

tweed fabrics

A nevét – a legismertebb anekdota szerint – onnan kapta, hogy 1926-ban egy rendelésnél a skót „tweel”-t (twill) elírták „tweed”-re, és onnantól kezdve ez a szó terjedt el. A tweed viseletében a fordulópontot VII. Edward hozta, akinek megtetszett az anyag, és rendelt magának a Savile Row-n egy tweed zakót. A XIX. és a XX. századra az angol nemesség körében a tweed általános sportviseletté vált. Vadászathoz, horgászathoz, golfhoz, sőt még teniszhez is hordták.

Manapság az angol vidék elegáns viselete szabadtéri tevékenységekhez, különösen a hűvösebb őszi, téli évszakokban.

outdoor

De hogyan is készül a tweed szövet? Eleinte teljesen kézzel szőtt szövet volt. Ellentétben a kifésült, kezelt gyapjúszövetekkel, a tweed szövésekor a rödid szálakat is felhasználják, és az így szőtt, kezeletlen gyapjú egy vastag, merevebb, szőrös, „szúró” tapintású, vízlepergető szövet lesz. Ezért a tweed zakót ugyanúgy „be kell törni”, mint a kezeletlen (indigo) farmernadrágokat.

A tweed szöveteknek három híres típusa létezik: A Donelgal, a Saxony (szász) és a leghíresebb: a Harris Tweed. A Donegal tweed nevét az ír Donegal megyéről kapta, ahol ezt a szövetet készítik. A Saxony tweed egy puhább, merinó jellegű szövet, ebből az anyagból lehet a legjobb tweed öltönyöket készíteni.

3 types

A Harris Tweed egy levédett márkanév, kizárólag az Észak-Hebridák szigetein készített tweed szöveteket lehet Harris Tweed-nek nevezni. Ezek a szövetekre mindig rányomják az ún. „Harris Tweed Orb” jelet.

harris orb

Hová vehetjük fel  manapság a tweed zakónkat? Minden olyan alkalomra, ahol egy lezserebb elegáns megjelenés az elvárt, ahová egyébként is egy sportzakót, blézert vagy egy lazább öltönyt vennénk fel. Különösen akkor, ha az esemény hidegebb helyen lesz, esetleg külső helyszín is „keveredik” a programba.

4 jackets

Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház