Blog

Stílusszabályok,szabályok, szabályok ... Fittyet rá!

2016. szeptember 29.

 

Szigorú hagyományok és elismert stílus ikonok könyvei, mint pl. Alan Flusser, Hardy Amies vagy Bernhard Roetzel, részletesen leírják, hogy tetőtől talpig milyen ruhadarabnak, milyen kiegészítőnek hogyan kell PONTOSAN állnia, hogyan kell TÖKÉLETESEN viselni, stb. Ez perszre rendjén is van, ezek a tézikek a stílusos öltözködés alapjai, de! Mi, férfiemberek nem fogunk szigorú szabályok között élni, ráadásul mindenkinek megvan az egyéni ízlése. Ha csak a tervezők kollekcióira vetünk egy pillantást, szembetűnő, hogy hány és hány stílusszabályt rúgnak fel az egyéni megjelenés érdekében. Igen, mindenki öltözzön úgy, ahogy szeret, kényelmesen, és amiben elegánsnak érzi magát.

Minden szubjektív. Az is, hogy van néhány szabály, ami már nem stílus kérdése, hanem a minimális jólöltözöttséghez tartozik. Ezt is különbözően ítéljük meg, de nekem van néhány  saját “kedvencem”, ami mindig zavarni fog:

“Odafent”:

A kabát alól kikandikáló zakó – Ha valaki nem kedveli a gyapjú, kasmír, elegáns télikabátokat, és szívesebben hord sport/technikai kabátot az öltönye felett, ám legyen. De legalább legyen olyan hosszú, hogy ne kukucskáljon ki a zakó alja a kabát alól!

kilogo

A “tenyérbemászó” zakóujj – Mennyi madzsetta látsszon? 1 cm, 2 cm vagy még több? Vagy inkább a zakó és az ing ujja legyen egyforma hosszú? Ez ízlés dolga. De ha fázik a tenyerünk, ne a zakónk ujja melegítse …

kilogo

Zakó betűretlen inggel – Ez írtó lazának tűnik, de kívülről nézve nagyon nem áll össze a kép …

beturetlen

Rövidujjú ing nyakkendővel – Sajnos, ez az összeállítás mellőz minden eleganciát. “Unless you are a flight attendant or work at McDonald’s …”

rovujj

A végiggombolt zakó – “Az alsó gombot sosasem gomboljuk” hagyomány megtörésével az a gond, hogy az öltönyök gyártói a mai napig úgy szabják a zakóikat, hogy a tökéletes sziluetthez nyitva kell hagynunk az alsó gombot. A “renegát” alsó gomb begombolása összehúzza a zakó alját. Pont.

gombolt

“Odalent”:

A végtelenül hosszú öltönynadrág – Sokan tartanak attól, hogy állva, még inkább séta közben kilátszik a zoknijuk, ezért egy “biztonságos” nadrághosszt választanak. De ha ez olyan hosszú, hogy leülve is illedelmesen takarja a zokninkat, akkor az már megkaphatja a “túl hosszú” minősítést.

hosssz

Öltöny sportcipővel – A menő kifutók egyik örök kedvence. Maradjon is ott, ha nem akarjuk a David Tennant (Dr. Who) vagy a Phil Collins – No Jacket Required “look”-ot

whoss

A kockaorrú öltönycipő – A stílus szakértők szerint ezt a modellt Kenneth Cole-nak “köszönhetjük”. Annyi bizonyos, hogy ennél sok (ha nem mindegyik) cipőforma szebb, elegánsabb. Ha ez igaz, nem felejtünk KC …

kocka

Öltöny túl rödid zoknival, sőt: zokni nélkül! - A túl rövid öltönyzokni, ami enged egy kis “szőrt láttatni”, nemigen szorul magyarázatra. 2-3 éve, különösen Olaszországban kezdett terjedni a röviden szabott öltönynadrág lehetőleg méregdrága, elegáns bőrcipővel. Zokni nélkül. Ezen én sajnos, higiéniai és esztétikai szempontból, nem tudtam eddig túltenni magam.

zoknelk

 

Vagy ahogy Alexander McQueen idézte a dalai lámát: ”Ismerned kell a szabályokat, hogy elegánsan tudd megszegni őket …”

Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház