Blog

Rövidített fazon – Kurz, corto, short

2017. március 20.

 

„Nem vagyok konfekció méret.” Hányszor hangzik el ez a mondat, amikor „végiglapozzuk” a 48-58-as méretű „normál” öltönyöket egy üzletben? Ha nem vagyunk 190 cm-nél magasabbak, vagyis hosszított méretek, akkor alternatívaként megpróbáljuk a rövidített szabásokat. Ilyenkor hangozhatnak el a következő mondatok:

-          A hossza végre jó, de nekem nincs ekkora pocakom! Vagy fordítva: - A hossza jó, de hát testben feszül!

-          Testben teljesen jó, de hova le nem ér ennek a zakónak az alja és az ujja?!

A helyezet ilyenkor sem mindig reménytelen. Három nagy „öltöny gyártó” nemzet ugyanis három különböző módon közeliti meg a rövidített fazont. Kis szerencsével valamelyik konfekció pont megfelelő lehet számunkra. Miben tér el az angol, az olasz és a német „megközelítés”?

Az angolok „Short” modelljei nagy általánosságban abban térnek el a „Regular” szabástól, hogy a zakó ujja és hossza 2-2.5 inccsel („inch”) rövidebb (5-6 cm-rel), ugyanúgy, mint a nadrág hossza. Testben azonban a szabás jellemzően nem szélesebb. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a normál testalkatú, alacsonyabb urak számára egy kiváló lehetőség, hogy konfekció méretet találjanak maguknak. Ha a méretek között szeretnénk eligazodni, akkorjó tudni, hogy az angol számozás „ökölszabálya”, hogy a kontinentális számozásnál tízzel kisebb,vagyis egy 52-es öltöny kb. az angol 42R-es öltönynek felel meg.

shortcut

labello1

Az olasz öltönyöknél a karcsúságot a Drop száma határozza meg. A normál öltönyök esetében ez 6, 7, 8. Általánosan a Drop 6-os öltönyök a normál testalkatúak, míg a komolyan karcsúsított Drop 8-as öltönyök a vékony derekú, atletikusabb alkatokra készülnek. Az olasz konfekcióban a Drop 4 (Drop 0, stb.) jelzi, hogy testben ezek az öltönyök szélesebb szabásúak. Szélesebbek, de nem rövidebbek. Vagyis nem alacsonyabb, hanem testesebb uraknak készültek. Ez nem igazán rövidített fazon, hanem szélesebb szabású konfekció. A Drop 4-es öltönyök egyetlen hátránya igen gyakran az, hogy a karkerülete nem nagyobb, mint egy Drop 6/7-es szabás esetén. Ha az erősebb testalkat erősebb karral jár, akkor ez lehet egy szűk keresztmetszet. Szó szerint ...

labello2

 

d4

 

regolcorto

A legnagyobb prémium öltöny gyártók, mint pl. a Zegna vagy Canali a Drop mellett a öltöny hosszát is variálják, így alakulnak ki olyan „misztikus” számsorok, mint pl. 52 7 R, 52 7 L, 54 6 C, 54 4 C. Ezzel utat nyitva minden alkatnak és testmagasságnak. (És az áraknak is ...)

cz

A német rövidített fazonú öltönytök a „huszonos” öltönyök, ahol a méretezés: a normál méret osztva kettővel, vagyis 52 – 26, 58 – 29 ... A német rövidített öltönyök jellemzője, hogy szabásban ezek a modellek térnek el leginkább a normál méretektől. A zakó ujja rövidebb, testben szélesebben szabott. A nadrág övpántja is lentebb van, hogy a derékban erősebb urak csípőjén ne „buggyosodjon”. A német rövidített szabás azok számára tökéletes, akik alacsonyabbak és testben erősebbek. Az „alacsonyság” természetesen relatív, mert egy 29-es méretű úr számára lehet, hogy egy 58-as öltöny kicsit hosszú lenne, de az 58-as öltönyöket már inkább 186-190 cm-es magasságra szabják.

cartello3

decut

 

Grafikusan összefoglalva a három szabás jellegzetességei:

3types

Ha valaki eddig úgy érezte, hogy számára a konfekció nem nyújt megoldást, talán ezeket a lehetőségeket figyelembe véve mégis talál alkatának megfelelő modellt.

Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház