Blog

Öltönyzakóból szóló zakó

2017. október. 14.

 

conver

Őszintén: hányan vettük már fel egy sötétkék öltönyünk zakóját szólóban? Mert aznap nem kellett olyan elegánsan megjelennünk, vagy mi éreztük úgy, hogy ma egy zakó is elég, akár farmerral ... (?!) Még akkor is , hogy ha a szekrényünkben több szóló zakó is „lapul”, de mi mégis éppen ezt a kék zakót akartuk felvenni a szabása, az anyaga vagy bármilyen személyes ok miatt.

Amíg egy öltöny a nadrágjával együtt az aktív ruhatárunk része, akkor a nap végén szépen visszakasztjuk a zakót a nadrágjára, és a következő alkalommal már öltönyként fog „reprezentálni”. A mindennapos öltönyhasználat kíméletlen világában azonban a nadrág és a zakó eltérő várható élettartammal bír. Napközben gyakran vesszük le a zakót, míg a nadrág ki van téve az állandó ülésnek, járásnak, az alja pedig az időjárás viszontagságainak. Eljön az a pillanat amikor van egy szép öltönyzakónk, amihez van egy „márnemolyanszép” nadrágunk ... Így máris lett egy szóló zakónk, aminek sorsa a kezünkben van.

Ha úgy döntünk, hogy folytassa életét szóló zakóként, érdemes egy-két apró, pénztárcakímélő módosítást eszközölni, amik „elfedik” zakónk öltöny múltját. A legegyszerűbb és leghatásosabb a gombok cseréje. Az öltönyök gombjának színe „belesimul” az öltöny anyagába, a sötétkék öltönyök gombja gyakorlatilag mindig fekete vagy mélykék.

drk bts

Ezzel ellentétben a szóló zakók gombjai jellemzően „elütnek” az anyagtól: egy sötétkék zakónál lehet barna (minden árnyalatában), anyagában erősen mintázott vagy fémgombos (blézer). Ha megtaláljuk a megfelelő, számunkra szimpatikus változatot, akkor már mehet is a gombcsere.

bt sq

A fémgombok elsősorban az egyszínű kék- vagy fekete zakókhoz választhatók. Ha az arany és ezüst szín túlságosan harsány, vannak nagyon diszkrét fémgombok is. A választék széles.

mt bt

A „második lépés” lehet a könyökfolt („patch”) felvarratása. Ez a „kiegészítő” egy pillanat alatt egy laza, sportos zakót varázsol egy elegáns múlttal bíró öltönyzakóból. A folt színének kivalasztásánál két irányt választhatunk: az egyik, a diszkrétebb, amikor a folt színe gyakorlatilag beleolvad a zakó színébe. A másik verzió, hogy a folt színe harmónikus kontrasztban van a zakó és a gombok színével. Ez a „bátrabb” választás.

contr pt

A patch anyagánál figyeljünk arra, hogy egy vékony zakó csak vékony anyagú foltot bír el, különben „lehúzza”. Egy finom gyapjúszövet sajnos nem fog elbírni egy vastagabb, valódi szarvasbőr patch-et. Ehhez legalább egy vastagabb, pl. flanel szövet kell.

thck pt

De ha a könyökfolt túl sok, akkor maradhatunk csak a gombok cseréjénél.

Zárásként egy példa, amit én „követtem el” egy sötétkék zakóval:

ovn

Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház