Blog

Gyapjú télikabát vs. bélelt átmeneti kabát

2015. október 13.

 

3kabat

Minden, öltönnyel közelebbi viszonyban álló úriembernek van a szekrényében egy szép gyapjú(kasmír) télikabát. Ugyanakkor gyakran hallom, hogy sajnálják a hétköznapi viselet viszontagságainak kitenni, ami elgondolkodtató, teljes joggal.

Ebben a bejegyzésben nem a szövetkabátok, bélelt ballonok vagy parkák stílusával foglalkozom, mert az egy külön esszét megérne. Milyen hosszú, milyen színű, egy- vagy kétsoros, ez mind-mind ízlés kérdése, mindenki a számára legtetszőbbet válassza. Ma már télikabátban és bélelt ballonokban is mindenféle stílus létezik, és a ballonok bélése is ellenáll a leghidegebb időjárásnak is. A legfontosabb: hogyan és mire használjuk nap mint nap a kabátunkat.

wc

4 ballons

Röviden összegezve: a szövetkabátok gyönyörűek, de nehezek, és szeretik a vállfát, míg a bélelt ballonok könnyebb anyagból készülnek, és nem panaszkodnak, ha néhány órát az autó hátsó ülésén kell eltölteniük. Van azért néhány kivétel is: az autóskabát nagyon praktikus, anyagától függetlenül, de rövid szabása miatt nem túl elegáns, és a hideg ellen sem véd túlságosan – ezért autóskabát.

carcoat

Ha többször kell elegánsan megjelennünk a szabadban, akár hosszabb időre is, a konzervatív szövetkabát nem hiányozhat ruhatárunkból. Ha azonban parkolóból parkolóba utazunk minden nap, és a kabátunkat csak egy gyors ebédre vesszük fel, akkor lehet, hogy hosszútávon egy szép bélelt ballon lehet a társunk. Egyszerűen praktikusabb. Nem is említve, hogy ha egyszer havas, esős időben kell hosszabb kinti sétát tennünk, a ballon anyaga jobban fogja bírni a megpróbáltatást.

Van még egy fenntartás a férfiak részéről, sommásan: a szövetkabát meleg, a ballon hideg. A klasszikus szövet vagy steppelt bélés már minden típusnál megtalálható, és egyre több speciális anyag jelenik meg a piacon (pl. Storm System), ami meg fog védeni a hidegtől, ezért ez a faktor egyre kevésbé számít a választásnál.

lining1

l2

A bélelt parkát direkt hagytam a végére. Bár a parka stílusa messze esik az öltönytől, de ha egy reggel farkasordító hidegre ébredünk, és aznap sokat leszünk a szabadban (mert pl. befagyott a garázsajtó …), akkor nyugodtan vegyük elő a szőrme bélésű parkát. Saját egészségünk érdekében.

parka1 parka lining

Röviden összefoglalva: egy elegáns szövetkabát és egy szép, bélelt átmeneti kabát ugyanúgy fog szolgálni minket télvíz idején. Ha választanunk kell, úgy válasszunk, ahogy számunkra praktikusabb. A többi részlet a viselő ízlésére van bízva …

Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház