Blog

Elegáns öltöny cipők: fűzős, bebújós és társaik …

2015. augusztus 20.

 

Az öltöny cipő vásárlása az egyik tipikus alkalom, amikor a kereslet és a kínálat leginkább találkozik. A férfiak nagytöbbsége gyakorlatilag az alábbi típust választja. Vagyis egy nyitott fűzős, fekete cipőt. Feladat letudva, pont.

ct shoes

Színtől és talptól függetlenül azért még jó néhány lehetőség közül választhatunk: a zárt fűzős, a csatos és a „bebújós” (loafers) típusok mind arra várnak, hogy megmutassák, van élet a nyitott fűzős cipőkön túl is. A nyitott- és a zárt fűzős verzió köztött ránézésre nincs nagy különbség, „hivatalosan” azonban a zárt fűzős cipők számítanak a legelegánsabb viseletnek.

derby oxford

 

 

oxfords

Zárt fűzősből jóval kevesebb található a boltok polcain, ráadásul az anatómia is néha ellenük dolgozik: azok a férfiak, akiknek magas a rüsztjük (instep), nem is tudnak mást felvenni, mint nyitott fűzős cipőt. A magas rüszt nemcsak a zárt fűzős cipők vásárlását korlátozza, hanem – sajnos – a csatos és a bebújós cipőkét is. :(

Zárt vagy nyitott, az biztos, hogy öltönyt látva ezekhez a típusokhoz szokott a szemünk.

sh1 sh2 sh3 sh4

A csatos cipőknek kép fajtája van: a szimpla- és a dupla csatos (monk-, double monk strap). A dupla csatos valamivel elegánsabb viseletnek számít.

monk

A bebújós cipőknek két alap típusa van: a „makkos” (tassel loafer) és a penny loafer. A tassel loafer nagyon angolszász, Európában nem igazán elfogadott, akármilyen szépen kidolgozott lábbeliról van szó.

tassel penny

A „szakkönyv” szerint a loafer-ek a legkevésbé elegánsak öltönyhöz, de ez ne riasszon vissza senkit, ha egy szép, minőségi darabot szeretne venni. Nagyon jól variálható, és a zokni választásban is megenged egy kis dekadenciát. Az elmúlt pár évben Nyugat-Európában (különösen Olaszországban) nagy divat az öltöny-loafer összeállítás – zokni nélkül. Ez az én komfortzónámon kívülre esik ...

l1 l2 l3 l4

sockless

Ami talán a legfontosabb, hogy bármelyik típust is választjuk, ügyeljünk arra, hogy megfelelő kinézetű, minőségi, tartós darabot válasszunk. Egy oda nem illő cipő minden el tud rontani.

go nogo

 

Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház