Blog

Egy kapcsolat vége (2. rész)

2016. január 12.

 

A nadrágok, különösen a gyapjú nadrágok ugyanúgy ki vannak téve a szövetre leselkedő veszélyeknek, mint a zakóink. A molyok velük sem kíméletesebbek, a szakadás, repedés ugyanúgy leselkedik rájuk is. Van azonban egy-két, tipikusan nadrágja jellemző “károsodási potenciál”, ami külön figyelmet érdemel:

Vannak gyártók, akik egy öltönyt eleve két nadrággal árulnak, és Vevők is gyakran két nadrágot vesznek egy öltöny vásárlásakor. Ennek csak az egyik oka, hogy többet hordjuk zakó nélkül öltönyünket, a másik, hogy a nadrág jobban ki van téve a mindennapos hordás viszontagságainak, mint a zakó. Könnyebben találkozik csapadékkal (pl. a kedvenc sós latyakkal), a folytonos ülés, felállás miatt az ülep- és comb rész is nagyobb terhelést kap. Nem beszélve a járásról, mint gyakori mozgásról.

cover

A gyapjú öltönynadrág Achilles-ina az ülep alatti rész, ahol a combok találkoznak. A járás okozta dörzsölődés miatt itt kezd el leghamarabb kopni. Először csak szöszösödik, vékonyodik, majd egy idő után megadja magát, és ki is foszlik.  Ebben az esetben egy jó szabó sem sokat tehet az ügy érdekében. Bevenni nem nagyon lehet, hiszen egyből szűk lesz a nadrág. Egy másik megoldás lehet(ne), hogy két “éket” tesz az elhasználódott anyagok helyére. Ez egy bejáratott megoldás, sok gyártó eleve ékkel készíti nadrágjait, a probléma inkább az lesz, hogy konfekció öltönyöknél hol maradt annyi extra anyag, amiből az ékeket el lehessen készíteni. Ha a vásárláskor a nadrág szára elég hosszú volt, és marad annyi anyag, ami az ékekhez kell, és előrelátóan el is tesszük ezeket az anyagdarabokat, akkor van esélyünk, hogy nadrágunk életét meghosszabbítsuk.

rip apart
ekel

Vannak olyan Urak, akik a vásárlás után egyből beletetetnek a nadrág belső részébe egy megerősítést. Ezzel csak az a probléma, hogy az anyag külső részének dörzsölődésén nem segít. Sőt, mivel az anyag így vastagabb lesz, még erősebb hatás éri a kényes területet.

belso ek

Egy “érdekes jelenség”: a combok kifényesedése. Ha egy öltönyt sokat hordunk, akkor meglepődve vesszük észre, hogy a nadrág a combok felső részén elkezd fényesedni. Az anyag nem kopik, és mégis. Elvisszük tisztítóba, és mégsem változik semmi. Ennek az az egyszerű oka, hogy a nadrágnak ez az a része, ami leginkább “tapad” testünkhöz, és egy idő után a bőrünkről távozó zsiradék, izzadság szépen lassan úgy beivódik az anyagba, hogy a tisztító sem tudja kiszedni. Erre kétféle “házi patika” létezik: az egyik, hogy nagyon enyhén nedves és nagyon enyhén ecetes kendővel át kell dörzsölni a fényes részt, és/vagy: az anyagot átvasaljuk úgy, hogy sütőpapírt teszünk a vasaló alá. Ez az esetek többségében segít (utána persze újra a tisztítóba vele). Ha mégsem, akkor a nadrág kiszolgálta az idejét …

shiny
shiny clean

Jellemző kopások a nadrágon: gyakran csodálkozást vált ki, hogy a nadrág egyik zsebének alsó része kifoszlik. Ez csodák-csodája arra az oldalra esik, amelyik csuklón az óránkat hordjuk. Amikor zsebre tesszük a kezeinket az órás kezünk keményebben bánik a zseb alsó részével. Szerencsére, ezt a kopást, repedést egy jó szabó nagyon szépen helyre tudja hozni.

pocket mend

A másik érzékeny rész a nadrág szárának alja. A legtöbb nadrágszárra koptatót varrnak, ami megnöveli az élettartamát, de egy idő után a kopptató szélén lévő anyag meg fogja adni magát. Itt csak annyi lehetőséggünk marad, hogy egy picit rövidebbre vetetjük a nadrág szárát, de ez is csak akkor lehetséges, ha eredetileg egy picit hosszú volt. Ha nem, akkor búcsú …

bottom rip

Az öltönynadrágnál érdemes szem előtt tartani, hogy ez az a darab, ami jobban ki van téve a használatnak. (Nem véletlen, hogy pl. az eBay-n rengeteg használt “szóló zakót” lehet látni, amikről messziről kiabál, hogy egy “elárvult” öltönyzakóról beszélünk.)

Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház