Blog

Egy kapcsolat vége

2016. január 12.

 

 

Ha egy zakót már nem veszünk fel, annak számos oka lehet: kifogytunk belőle vagy “kinőttük”, esetleg kiment a divatból vagy szubjektív okokból egszerűen kiszerettünk belőle. Ezekben az esetekben a zakó maga még “piacképes”, csak  mi már nem fogjuk hordani.

Vannak azonban olyan – különösen bosszantó – esetek, amikor egy szeretett ruhadarabunknak búcsút kell intenünk. Ezen okok egy része még orvosolható - bizonyos esetekben, de legtöbbször végeleges az elválás. Nézzük meg eseket az eseteket:

A férfiak számára talán a legbosszantóbb, amikor egy kiváló állapotnak örvendő zakó mellrészén vagy a rever környékén púpos gyűrődésvonalak jelennek meg, amiket vasalással sem lehet eltüntetni. Ez az az eset, amikor egy ragasztott mellrésszel készült zakónál a szövetet elengedi a ragasztó. Ez megtörténhet egy kiadósabb eső vagy egy nagyon rosszul sikerült tisztítás után is. Sőt, egy idő után még a legjobb minőségű száraztisztítás sem tudja ezt a folyamatot megakadályozni. A ragasztott öltönyök (nem vásznas) élettartama véges, és ha egyszer a “buborékok” megjelennek a szöveten, azok annyira látványosan elrontják a zakó (öltöny) eleganciáját, hogy a búcsú elkerülhetetlen.

bubbling

A másik nagy ellenség a mindenki által ismert moly. Széles irodalma van, praktikák százai írják le, hogy  hogyan kerüljük el a molyokat a szekrényünkben. Ezeket érdemes megfogadni, de ha mégis bekövetkezik a baj, kicsi az esély, hogy a ruhánkat meg tudjuk menteni. Először is a molyok majdnem mindig látványos helyen szeretik a ruhákat megrágni. Ha valami csodával határos módon a szövet belső oldalát vagy pl. hónaljban ették meg, akkor egy jó műstopollóval még megpróbálkozhatunk. Ha nagyon látványos helyen van a lyuk vagy lyukak, akkor egy finom szövésű, ráadásul egyszínű gyapjú szöveten még nem láttam olyan műstoppolást, ami ne lenne feltűnő. Moher, flanel, és lehetőleg erősebben mintázott gyapjú esetén több esélyünk van, hogy egy műstoppoló “láthatatlanná” tudja tenni a javítást.

moth
revawe

Hirtelen szakadások: szerencsésebb esetben egy varrásvonal engedi el magát, de ha a szövet szakad, akkor csak a kis “repedéseket” lehet orvosolni. Pl. zsebek körül egy ügyes szabó ki tudja igazítani ezeket az apró szakadásokat. A bélés szakadásánál még mindig van választásunk, hogy az eredeti bélés szépen javítható-e vagy bevállalunk egy bélés cserét. A külső gyapjúszövet komolyabb szakadása esetén nincs menekülés, sajnos.

outer tear
lining holes

 

lining
mending

Egy patch-folt még egy sport pólón sem mutat valami jól, nemhogy egy öltönyön.

patch

A kor vasfoga: foszlások, “szöszösödések”.A zakó gallérja, zsebei és az ujj mandzsettájának alja előbb-utóbb meg fogja adni magát, és az anyag foszlásnak indul. A zsebek esetén, illetve az ujjszél esetén vannak módszerek, amivel ezek még “eltüntethetőek” esztétikailag, de amikor ezek a sérülések elindulnak a zakón, nagyon valószínű, hogy az anyag a többi részen is elöregedett anyyira, hogy a javítások után sem fog tündökölni.

sleeve up

A bolyhosodás és szöszölődés helyi kezelésére van külön erre gyártott háztartási eszköz, illetve a borotva is egészen hatékonynak tud bizonyulni. De itt is fennáll az a helyzet, hogy az anyag vékonyodik, és egyre veszít régi fényéből.

pill machine
pill removal

Bármit is kezdünk zakónkkal, mindig tartsuk szem előtt, hogy a öltöny(zakó) egy elegáns ruhadarab, és csak annyi javítást bír el, ami ezt az eleganciát nem rontja. Ha ez nem megoldható, akkor marad a búcsú …

Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház