Blog

Cipő sámfázás 101

2015. szeptember 15.

 

Egy öltönycipő élettartamát két dolog tudja jelentősen meghosszabbítani: a rendszeres ápolás és a sámfázás. Ez a gondoskodás őrzi meg a bőr puhaságát, a cipő formáját, hogy ne keletkezzenek rajta ráncok, repedések, ami, ha egyszer elkezdődik, nagyon hamar “megöli” a cipőt.

A cipőápolás önmagában is megér egy önálló fejezetet, de a sámfázás is egy külön témakör. Először is nagyon kevés helyen lehet jó minőségű sámfát kapni, a másik pedig, hogy egy igazán jó pár sámfa eléggé drága tud lenni. Az alábbi cipőm egy 12 éves darab, de a rendszeres törődés miatt sokkal fiatalabbnak tűnik, és lábon, egy elegáns öltönnyel abszolúte nem egy “hordott darab” benyomását kelti.

peluso1 peluso2

Egy képre összerakva jól látszik, hogy sokféle megoldás közül választhatunk, ha “sámfázásról” van szó.

samfak

A sámfákat különböző szempontok szerint csoportosíthatjuk: anyaguk, a felületi kezelésük és a formájuk alapján. A fából készült sámfák közül kiemelkednek a cédrusból készültek (1, 3, 4) kiváló nedvszívó- és szag semlegesítő képességük miatt. Más keményfából is, különösen bükkből készítenek jó minőségű sámfákat. És itt jön be a felületi kezelés: a lakkozott sámfák nagyon szépek, ugyanakkor nedv- és szagelszívó képességük el is tűnik egy az egyben (2). A kezeletlen fák bár nem annyira “vonzóak”, de megtartják a fa tulajdonságait, ezért sokkal praktikusabbak.

A műanyag sámfák közül egyetlen említésre méltó típus van, az 5. az ún. utazó sámfa. Ennek formája megegyezik a legjobb minőségű fa sámfáékkal, és nagyon könnyű, utazáshoz ideális. Beszerezni, különösen itthon, azonban elég nehéz. Vannak gyártók, pl. Artioli, Mantellassi,akik ilyen sámfával árulják a cipőiket, de külön venni igen nehézkes.

A sámfák talán formájuk alapján a legkülönbözőbbek. A fa sámfák közül vannak az oldal rugósak (1, 2), a félfejes középen rugósak (3, 4), illetve a legtöbb helyen kapható szárrugósak (6, 7). Ha egy módunk van rá, akkor az 1-5 verziókat keressük … Ár/érték arányban a legjobb a 3. típus. Egy kemény hátsó kérgű cipőnél gyakorlatilag mindegy, hogy a 3. vagy a 4. típust választjuk, de egy puhább kérgű cipőnél a 4. nem veszi fel a sarok alakját, hátrafelé “nyomva” a kérgét, ahogy az alábbi képen is látható.

sm faval

Ha mégis maradnánk a 6.,7-es típusnál, akkor én azt javaslom, hogy érdemes a cipőnk méreténél egy számmal kisebbet vennünk. A felhajló rugó ugyanis nagyon megemelheti a cipő lábfejét, ezáltal deformálja a fűzős részt. (Alábbi képek.)

peluso3 peluso4

Utoljára hagytam a 8. megoldást, az összegyűrt papírt, ami minden új cipősdobozban megtalálható. Utolsó mentsvárként még egy ilyen megoldás is jobban segít, mintha levételkor üresen hagynák egy hosszú napon át viselt cipőnket.

Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház