Blog

Az öltöny/zakó zsebek fajtái

2015. szeptember 12.

 

Az öltönyünk minőségét, megjelenését alapvetően három dolog határozza meg: a szabása, az anyaga és az anyag mintázata. Ebból következik az a tény, hogy a legtöbb esetben zsebet sokkal szabadabban választhatunk a saját ízlésünkek, stílusuknak megfelelően. De milyen lehetőségeink is vannak ezen a téren?

Ha az utcán a következő öltönnyel találkozunk, a „szemünk sem rebben”, hiszen ez a típus a legelterjedtebb: a zsebfedős zseb.

burberry 

A zsebeknek azonban három alapvető típusát különböztethetjük meg: a zsebfedős-, a bevágott- és a folt- vagy rávarott zseb:

 type3

A zseb megválasztását két „apróság” korlátozhatja: a szabályok és a tradíció. Amikor szabályokról beszélünk, akkor a következő ábra mutatja a legjobban, hogy mire is gondolok:

 5 rules

Ennek két fontos következménye, hogy egy konzervatív, üzleti öltönyt inkább zsebfedős zsebbel hordjunk. És ami még ennél is fontosabb: a szmokingnak kizárólag bevágott zsebe lehet (itt nincs kivétel!).

smoking

Ezeken kívül minden típusú szövetből minden típusú zseb kombinálható, legyen szó egy- vagy kétsoros öltönyről.

single
double

Persze, ha foltzsebet választunk, akkor a szivarzseb is foltvarrással fog készülni ... Van még egy „extra zseb”, amiről szintén dönthetünk: a billet-zseb (ticket pocket). Elvileg – de csak nagyon elvileg – a ticket pocket típusa meg szokott egyezni az alatta található zseb típusával. De ma már sem egy kőbe vésett szabály a méretes öltönyöknél. A billet-zseb szép hagyomány, tetsztős, de mára – mint a zakók legtöbb külső zsebe - már elvesztette funkcionalitását, ha csak valaki nem használja ki kreatívan Vigyor :

chain

Amikor tradíciókról beszélünk, az angol (Savile Row) hagyományok talán a legerősebbek: a legtöbb Savile Row szabóság ferde zsebbel készíti zakót, öltönyeit. Ennek van egy praktikus oka (is): amikor régebben a zakók külső zsebeit is folyamatosan használták, akkor a ferde zsebbe sokkal könnyebb volt benyúlni, mint a vízszintesen szabott zsebekbe.

kilgour

Elég csak a zakó eredetéhez visszatérnünk, amikor azt a lovagláshoz hodták. A klasszikus lovagló kabát (hacking jacket) pont ugyanezeket a stílusjegyeket viseli magán.

hacking

A bejegyzésem záróképén jól látható, hogy egy minőségi öltöny/zakó zsebeinek megválasztásában csak a fantáziánk és az ízlésünk szabhat határt:

8 jackets

Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház