Blog

Az öltöny ujjáról hiányzanak a gombok … !?

2015. augusztus 28.

 

Amikor kész, gyári (“ready-to-wear”, “off-the-peg”)  öltönyt indulunk vásárolni, nagyjából tisztában vagyunk a méretünkkel. A tapasztaltabb vásárlók azt is tudják, hogy melyik márkák szabása áll a legjobban rajtuk. Elég széles-e a váll szabása, az övpánt pont jó helyen van, stb. A legszerencsésebbek gyakorlatilag alakítás nélkül tudnak maguknak olyan szabást választani, aminek maximum a nadrág alját kell felhajtani, mert azt a gyártó eleve hosszúra hagyta, a vége pedig csak el van szegve.

unhemmed

Na, ilyen szerencsés alkatú férfi kevés van, még a legjobban passzoló öltönyökön is kell itt-ott igazítani a tökeletes sziluetthez. De visszatérve az előző bekezdéshez:az már teljesen elfogadott vásárlói tapasztalat, hogy a nadrág alja nincs befejezve, azt a saját magasságunkhoz, alkatunkhoz (és ízlésünkhöz) igazítva kell egy hozzáértő kéznek felhajtania. Vagyis a kész öltöny mégsem teljesen “kész”, amikor megvesszük.

abboud

Ha bemegyünk egy elegáns férfiruha üzletbe, és végignézünk az állványokon, akkor a szemünk az alábbi látványhoz van szokva:

rack1 rack2

Annyi “pluszt” már megszokott a szemünk, hogy pl. a zakó válla végig van varrva szabócérnával vagy a hátsó slicc is le van még öltve. De nívósabb boltokban előfordulhat az a “meghökkentő látvány”, hogy a zakó ujjának az alja is csak egy keresztöltéssel van megfogva, gombok pedig sehol … (!?) Pedig ha jártunk már Zegna, Canali vagy hasonlóan drága öltönyöket árusító üzletekben, ott is a “helyén találjuk” az ujj gombokat.

z sleeve canali

Pontosabban, a Zegna üzletekben a Zegna Couture soron már ez a látvány fogad:

zc1 zc2 zc3

De nem csak a Zegna Couture vonala, hanem más, exluzívabb gyártók is így készítik a zakóik ujját. Tipikusan ilyenek: Ralph Lauren Purple Label, Brooks Brothers Golden Fleece, a nápolyiak közül “notóriusan” az Isaia, de pl. a Sartoria Correale és mások is.

rlpl rlpl1 rlpl2 rlpl3

 

isaia1 isaia2 isaia3 bb gf

Ezeknál az öltönyöknél a zakó belső zsebében egy kis, díszes zsákban lapulnak a gombok, és a felvarrásukhoz szükséges cérna. De mi ennek a célja?  A “befejezetlen” zakó ujjat a szabó pontosan a karunk hosszához tudja igazítani, és ezek után a gombokat pedig úgy felvarrni, hogy az igazítás után pont a megfelelő helyen legyenek.

Nem nagy titok, ezeknél az öltönyöknél a vevők legtöbbször ki is gomblyukaztatják a zakó ujját. Erre is két mód lehetséges: a drágább és elegánsabb a kézi gomblyukazás, ami nagyon mutatós, valamint drága és időigényes.

sewing1 sewing2 handsewn

Nagyobb szabóságoknál vannak gomblyukazó gépek, a végeredmény, már mint a funkcionális gomblyukak szempontjából, hasonló. Ez a megoldás persze olcsóbb is.

machine m sewn

Vagyis, ha egyszer találunk egy szép öltönyt, amit meg is akarunk venni, de a gombok nem a zakó ujján, hanem a belső zsebében vannak, semmi gond, a kívánt végeredmény szempontjából még előnyösebb helyzetben is leszünk.

final

Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház