Blog

Az olasz gyapjúszövetek kiskátéja

2016. szeptember 8.

 

Öltönyök között válogatva gyakran látjuk a zakó ujján, még inkább a bélésbe varrva, hogy Tessuto Ermenegildo Zegna, Ing. Loro Piana vagy pl. Reda S130. Mennyiben segít minket egy ilyen címke, amikor jó minőségű szövetből szeretnénk öltönyt vásárolni?

cimkekek

A híres olasz öltönymárkák két irányból indulva tettek szert világhírre: az első nagy csoportot a szövetmanufaktúrák alkotják, akiknek többsége még a 19. században alakult Biella környékén, a Dolomitok lábainál (a jó minűségű víz miatt). A legismertebbek ezek közül a Zegna, a Loro Piana vagy pl. a Cerruti. A másik pedig hozzáértő és dedikált kis szabóságokból nőtte ki magát világméretű márkákká, mint pl. a Canali, a Pal Zileri vagy a Brioni.

A szövetgyártók legtöbbje az 1940-es évektől kezdve nemcsak szövetet gyárottak a világ minden tájára, hanem ők maguk is elkezdtek öltönyöket és sok egyéb más ruhadarabot és kiegészítőt gyártani. Ilyen cégek pl. az Ermenegildo Zegna, a Cerruti (1881), a Loro Piana, a Carlo Barbera (Luciano Barbera), az Angelico vagy a Colombo (kasmír). Mások „maradtak a kaptafánál” és továbbra is minőségi szöveteikkel látják el a világ nagy ruhagyárait és kisebb szabóságait. Ilyenek pl. a Vitale Barberis Canonico, a Reda, a Guabello, a Marzotto, a Tollegno vagy a Zignone.

gyarto

Az első csoportban lehetőségünk van arra, hogy ne csak szövetet, hanem egy gyártási minőséget is vásároljunk, amikor egy Zegna vagy egy Loro Piana öltönyt veszünk. Itt a címke megkülönbözteti magát a márkát.

mak fab

Ezekre az esetekre jellemző, hogy a kiváló minőségű „csomagolt termék” eléggé drága, elég csak egy Zegna öltönyre gondolnunk, de egy Loro Piana öltöny is gyakran drágább egy Brioninál is.

Ha a szövetek között keresgélünk, nincs könnyű dolgunk. Nem mintha a fenti márkák minősége ne lenne garancia a jó gyapjúra, de legalább ilyen fontos hogy ki a gyártó, milyen minőségben készítette el azt az öltönyt. Ha meggyőződtünk az öltöny minőségéről, akkor még mindig vannak szubjeltív preferenciák, mint pl. a Zegna vagy Guabello szövet „fan”-ek. Egy biztos: ezek a gyártók is rengeteg féle, különböző jellemzőkket bíró szövetet készítenek. A legjobb tanács amit adhatok, hogy a célnak megfelelő gyapjút válasszunk.

Ha utazásra kell, és álljon ellent a gyűrődéseknek akkor pl.

utazos

Ha valami alkalmibb, finomabbat:

jobbak

Téliesebbet:

melegebb

Vagy könnyű nyárit:

nyarias

Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház