Blog

A zakó ujjának helyes hossza annyi, mint … DE MIT SZÓL EHHEZ AZ INGÜNK … !?

2015. szeptember 19.

 

Minden stílus tanácsadó, könyv, blog már az “első fejezetben” elmondja, képekkel illusztrálja, hogy a zakó ujjának a hossza akkor felel meg az írott és íratlan szabályoknak, ha leengedett kézzel az ingből 1-3 cm kilátszik. Ezt én is mindig elmondom, ha valaki próbál, és az öltöny zakójának az ujját be kell az inghez állítanunk. Ha ezt az optimális hosszt éppen a boltban felvett próbainghez lőttük be, ami pont nem olyan, mint amit az adott úriember hordani szokott .. !? Oops …

right length

A legtöbb férfi sokkal jobban ragaszkodik az öltönyinge ujjhosszához, mint a zakó ujjának hosszához. Nem is beszélve aról, hogy nagy általánosságban egy mandzsettás ing csukló kerülete szűkebb, mint egy gombos ing kézelője, ezért magasabban is záródik. Ez a különbség simán lehet 1.5-2 cm, ami a szabályos zakó ujjhossz szabályt alapjaiban rengeti meg.

fcuff button cuff

Ha valaki általában egy típusú (pl.mandzsettás), egy fazonú inget hord, akkor könnyebb a szabó helyzete, de ez a ritkább eset. Sokan – teljesen természetesen – többféle fazonú inget hordanak, és az ingeik kézelője nem egyformán esik a kézfejükre.

cuff1 cuff2

És hogy tovább bonyolítsuk a helyzetet, vannak szélesen, és szűken záródó mandzsettás ingek, és ugyanígy a gombos ingeknek is eltérő a kezelőjük kerülete. (Persze, vannak extrém esetek, ami nem szokás, hanem ízlés dolga. És nem a jó értelemben … Mint az alsó képen.)

2 cuffs

 

wrong cuff

Könnyebb azok helyzete, akik eleve röviden szeretik hordani az ingujjukat, függetlenül attól, hogy mandzsettás vagy gombos. Így aztán könnyebb a zakó ujját is a megfelelő hosszra beállítani.

short sl length

A zakó és az ing intim kapcsolata akkor is csorbát szenved, ha egy széles mandzsettás inget veszünk fel egy szűk ujjú zakóhoz. Ekkor maga a mandzsetta “tartja fel” a zakó ujját, függetlenül attól, hogy az milyen hosszra volt szabva …

uphold

A fenti példák jól mutatják, hogy szabályok ide, szabályok oda, néha kompromisszumokat kell kötnünk. Ha ismerjük a ruhatárunkat, és tudjuk, hogy kb. milyen ingeket hordunk, akkor válasszunk olyan zakó ujjhoszt, ami a leginkább passzol ehhez. Ez lehet, hogy 1-2 cm-rel hosszabb vagy rövidebb lesz, mint a “könyvekben”, de feltétlenül hívjuk fel rá a szabó figyelmét, mielőtt a zakó ujjhosszát “véglegesítjük”.

Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház