Blog

Lassan eljön ez az időszak is: a szmoking

2015. december 7.

 

 

A szmoking az egyik legformálisabb ruhadarab, amit egy úriember fel fog venni élete során. Az (angol) tradíció gyakorlatilag minden apró részletét leszabályozza, nem sok mozgásteret hagyva viselőjének. Én a teljesség igénye nélkül kiemelek néhány megszívlelendő szabályt, amitől ésszerű keretek között „finoman” eltérhtünk.

Ha abból indulunk ki, hogy a szmoking szabálykönyve még azt is kimondja, hogy órát nem viselünk, mert ahová szmokingban megyünk, ott az idő nem számíthat (na ne!). Szóval van honnan elmozdulni. Mégis, az első számú szabály, hogy a szmoking minden részlete azért fekete és fehér, hogy partnerünk és ruhája a legteljesebb szépségében pompázhasson – ezt vegyük mindig komolyan!

Olyan „apróságokat”, hogy a szmoking zakónak nincs slicce, soha nem gomboljuk ki, a gombjai mindig anyaggal bevontak, a nadrágnak nem lehet hajtókája, az ing mandzsettás, stb, stb, stb  - most hagyjuk is.

A zakó reverje: hivatalosan a szmoking zakója vagy nyitott vagy sál szabású reverrel készül, a csapott hajtóka – elvileg - nem illik a szmokinghoz. Ha egy úriembernek van egy szép szabású, kiváló minőségű zárt hajtókás szmokingja, kérem, ne űzze a szekrény mélyére. Igenis jól tud kinézni.

3 rever

A nyakkendő: a gyárilag előre kötött nyakkendőkkel egyetlen baj van: annyira sterilen szimmetrikus, hogy látszik rajta, hogy nem mi kötöttük. Ha vesszük a fáradságot, és megtanulunk csokornyakkendőt kötni, az sokat dob a megjelenésünkön. Leírva könnyűnek tűnik a csokornyakkendő kötés, de őszintén: ennél azért nagyobb szenvedés megtanulni rendesen megkötni.

ties

Találtam egy képet arról, ahogy én tanultam megkötni. Furának tűnik, de hatásos. No comment.

tieing

Ing: a szmoking ing elejének mintája lehet plasztron vagy rakott, a nyaka normál vagy francia galléros. A gombjai lehetnek rejtettek vagy apró mandzsettásak (stud buttons). Ezek bármelyik variációja ízlés kérdése, szabályokat nem taposunk velük. Annyi két praktikus észrevételt azért tennék, hogy (1) a francia galléros ing alól a csokornyakkendő szára kilátszik, ezért ha pl. állítható méretűt hordunk, akkor az sajnos látszani fog.A másik pedig, hogy a plasztron elejű ing mellénnyel hordva jobb, sokkal nagyobb felületen takarja az ing többi részét.

ingek

 

nyak1 nyak2

studs

Mellény vagy spanyolöv? Ez tényleg ízlés dolga. A spanyolöv megemeli a derekat, karcsúbbnak tünteti viselőjét. A mellénynél arra figyeljünk, hogy a szmoking mellény eleje mélyen szabott, ovális ívű. A magasan záródó v-nyakú mellény maradjon az öltöny szekcióban. Az én kedvenc mellényem a szabályok „szürkezónájába” tartozik: a frakk fehér marcella mellénye nagyon jól néz szmokinggal (is).

cbound

 

vest

Mivel a szmoking nadrágnak nincsenek övbújtatói, ezért ha mellényt veszünk, akkor bizony kell a nadrágtartó, ami lehetőleg fehér legyen. (Helló JB!)

braces

A cipő: a szmokinghoz „papíron” vagy bársony mokaszint vagy lakkcipőt kell hordani. Ha valaki ezzel mégsem kíván együttélni, akkor egy zárt fűzós,konzervatív, nagyon jó minőségű öltönycipő teljesen jól fog szolgálni.

shoes

Összefoglalva, ha bármilyen indíttatást érzünk, hogy a szabályokat „megbolygassuk”, akkor az egy, és csakis egy apró kis darab legyen. Pl. Frank Sinatra gyakran hordott narancs színű díszzsebkendőt az amúgy kifogástalan szmokingjához.

Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház