Blog

A mintás télikabát

2015. november 26.

 

 

Amikor gyapjú télikabátot választuk magunknak, legtöbbször meg sem fordul a fejünkben, hogy valamilyen mintás darabot vegyünk le a bolti állványról. A szín megválasztásánál sokkal szabadabban gondolkodunk mint az öltönyeinknél, hiszen egy szép aranybana (camel) kabát sok férfi ruhatárában megtalálható, ami öltönyben nem túl gyakori.

classic

A klasszikus fekete, szürke, sötétkék vagy sötétbarna általában ki is elégíti igényünket, ami télikabát esetén teljesen rendben is van. Ha mégis úgy határozunk, hogy valamilyen minta jól mutatna a kabátunk anyagában, akkor mindig tartsuk szem előtt, hogy

-          több öltönyhöz fogjuk felvenni, ezért valamilyen harmónia szükséges a kabát mintája és az öltönyeink között, hiszen

-          a kabát – ellentétben az öltönnyel – nem egy „tetőtől-talpig” ruhadarab, pl. a nadrág és a cipő határozottan kilátszik a kabát aljánál.

Egy halszállkás darab még tökéletesen megfel ennek a „kihívásnak”, vagy egy nagyon apró kockás mintájú kabát is decens tud maradni.

hbone small check

Ennél erősebb minták és színek, mint pl. a tyúkláb (puppytooth v. houndstooth) vagy a hajszálcsíkos, krétacsíkos kabátok már jóval nehezebben öltöztethetők. Én ide sorolom még a fekete-fehér (szürkés) Esterházy kockás darabokat is. Ez az a határvonal, ahol még körültekintő választással és magabiztos ízléssel egy szép darabot még fel tudunk venni, ami passzol is a ruhatárunkba.

ptooth striped  

pow

A divattervezők persze évről-évre merészebbnél merészebb télikabátokkal jelentkeznek a kifutón, de ez az adott kollekción kívül nehezen illeszthető bele egy üzletember klasszikus ruhatárába.

dior

A határozott színek és minták keveredése a télikabátoknál oda vezet, hogy talán egy konkrét öltönyünkkel nagyon jól mutat, de a többi öltönyünk „menekülni fog előle”.

colored

Távol-Keleten nagy divat a színesebbnél színesebb gyapjú téliabát, de az európai konzervatív ruházat ezt a színvilágot nehezen fogadja be.

asian

 

Az én véleményem – ahogy az alcímben is fogalmaztam –, hogy a télikabát színválasztásánál engedjük szabadabbra képzeletünket, de a minták világában a kevesebb mindig több lesz.

Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház