Blog

A háromrészes öltöny

2015. szeptember 30.

 

A zsakett és a szmoking után a háromrészes öltöny a férfi legelegánsabb viselete, ezért majdnem ugyanolyan szigorú szabályok vonatkoznak rá. Az eltérő mellény plusz öltöny vagy a sportzakó külön mellénnyel egy teljesen eltérő viselet, sokkal több kreativitást enged meg viselőjének, de ezek távol is állnak mindattól, amit a háromrészes öltöny képvisel.

A „klasszikus” háromrészes, kétgombos öltöny mellényén általában öt gomb van, és ebből a felső két gomb látszik ki, amikor a zakót begomboljuk. De gombok és hajtókák terén több változat is elterjedt, de kezdjük a legfontosabbal:

A tapasztalt szabók szerint a háromrészes lelke a mellény. A mellényt soha nem gomboljuk ki, ezért különösen fontos, hogy a szabása testhez simuló legyen, de ne korlátozza mozgásunkat. A túl bő mellény itt-ott begyűrődhet egy jól szabott zakó alatt is, tönrevágva annak vonalait, nem is említve, hogy egy bő mellény alatt a nyakkendőnk önálló életet fog kezdeni. A túl szűk mellény – azon túl, hogy itt-ott ráncosodik – tömény szenvedés, ha pl. le kell ülnünk benne.

szuk

Az ideális szabásvonal mellett még néhány „szabályt” is be kell tartanunk a háromrészes öltöny viselésekor: a mellénynek látszania kell a begombolt zakó felett, és elég helyet kell hagyjon a nyakkendőnek is. Ez különösen nagy kihívás a háromgombos vagy a kétsoros zakó esetén. A mellény alja mindig takarja az inget, és ráesik az övre vagy az övpántra, ha nadrágtartós öltönyt viselünk. Ügyeljünk arra, hogy a mellény nyaka ne csússzon be az ing gallérja alá. Könnyebb helyzetben vagyunk, ha a mellény hajtókás, a rever így megadályozza ezt a kis „balesetet”.

ing latszik zart

And the fun part: a sok szabály mellett azért rengeteg lehetőségünk van, ha háromrészes öltönyt választunk (a szabályok persze maradnak!). A mai divat háromrészes öltönye kétgombos, hegyes hajtókás zakóval készül, a mellény V-nyakú, és legtöbbször szintén hajtókás. A hajtókás mellény azért is jó választás, mert a zakót levéve sokkal elegánsabb hatást kelt, mint a rever nélküli mellény. De választhatunk nyitott hajtókás és háromgombos zakót is. A háromgombos zakó legfelső gombja lehetőleg legyen a reverre forduló, két okból is: egy, hogy egy prémium háromgombos eleve így készül, a másik, hogy ez az egyetlen módja, hogy lássunk is valamit a mellényből.

4 versions

A „hagyományos” ötgombos mellény helyett választhatunk négygombosat, vagy akár egész magasan záródó 7 vagy 8 gombosat (you are welcome Mr. Ralph Lauren).

8 button

A mellény nem feltétlenül lehet mindig V-nyakú, a szmoking mellényhez hasnoló ovális kivágású mellényt is választanunk. Sőt, az elegancia netovábbja a kétsoros mellény, ami mindig hajtókás, de ezt az „anszamblét” már kevés úriember tudja vagy akarja egyáltalán felvenni.

oval double

A végén csak apró betűvel jegyzem meg, hogy a deréktájon szélesebb uraknak nagyon nem ajánlott a háromrészes öltöny, mert ahelyett, hogy takarná a kényes részt, inkább még jobban kiemeli azt ...

De hogyan alakult ki, hogy a mellény legalsó gomját nem gomboljuk be? Az anekdota szerint VII. Edward eléggé testes király volt, és még a méretes mellényében is kényelmesebben érezte magát, ha az alsó gombja ki volt gombolva. És ahogy lenni szokott, az Udvar pillanatok alatt átvette ezt a „szokást”. Az „anekdota-szkeptikusok” szerint egyszerűen csak az az oka, hogy ha leülünk, sokkal kényelmesebben érezzük magunkat, ha a mellény legalsó gombja ki van gombolva. Ennyi ...

Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház