Blog

A 3/2 hajtókás zakó (három gombos, második gombra forduló reverű zakó)

Valószínűleg már mindenki találkozott olyan háromgombos zakóval, öltönnyel, ahol a legfelső gomb gyakorlatilag nem is gombolható, hanem a legfelső gomb és gomblyuk gyakorlailag a rever “része”. Ezt a modellt hívják háromról kétgombosra forduló zakónak.

3 roll1

A minőségi öltönyök mindig is így készültek a háromgombos öltönyök korszakában is (egy Ermenegildo Zegna pamut öltöny), ami karakteresen megkülönbözteti a laposra vasalt reverű háromgombos öltönyöktől.

zegna   VS.  old 3

Van azonban két irányzat, amiken a divat “vasfoga” semmit sem fog: az egyik az amerikai 3/2-es zakók, a másik Nápoly …

Az anekdota szerint az amerikai 3/2-es reverű zakók 1901-ben jelentek meg, mikor az egyetemi diákok a divatjamúlt háromgombos zakóikat átvasalták kétgombosra. Ez a jellegzetesség a mai napig megmaradt az amerikai öltöny stílusban: a hajtóka laposra vasalt, és a legfelső gomb és gomblyuk teljesen átfordul a rever belső oldalára.

ivy1 ivy2

A másik – a szívemhez közelebb álló –, a nápolyi szabók 3/2-es remekművei, amelyek egyfelől ellenállnak a divat talmi kihívásainak, másrészről a világ talán legszebb és legjobb öltönyei és zakói kerülnek ki a kezük alól (Luigi Borrelli, Cesare Attolini).

borrelli cesare attolini

Aki ezt a szabás modellt egyszer megszereti, teljesen másként fog tekinteni a hagyományos két- vagy háromgombos öltönyökre.

Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház
Mister férfi divatház